Over de Illustratie Biënnale

De kracht van illustratie

De Illustratie Biënnale toont de veelzijdigheid en zeggingskracht van illustratie in een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur. Er zijn presentaties, exposities en publicaties. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het legt verbanden tussen inhoud, illustratoren en publiek, en is daarin uniek. De Illustratie Biënnale is een initiatief van grafisch ontwerper Marlies Visser. Zij is creatief directeur en artdirector van het festival.

Inspiratie en diversiteit

Illustraties kunnen in al hun verschijningsvormen een tekst ondersteunen maar ook een eigen verhaal vertellen, ideeën verbeelden en versterken, en sociale bewegingen in gang zetten. Ze kunnen een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven. Illustratie doet er toe. Er wordt veel interessant werk gemaakt en wij tonen dit. Tijdens de Illustratie Biënnale komen specifieke, vakgerelateerde onderwerpen aan bod, maar het festival is ook een feest van inspiratie en diversiteit.

Internationale sprekers

Hoe rijkgeschakeerd het vakgebied is, laten de sprekers van de eerdere edities met overtuiging zien. Het festival presenteerde internationale sprekers als Chris Silas Neal, Julie Verhoeven, Kate Bingaman Burt, Tara Dougans, Henning Wagenbreth en Noma Bar. Uit eigen land kwamen onder anderen: Cyprian Koscielniak, Thé Tjong Khing, Han Hoogerbrugge, Paul Faassen, Siegfried Woldhek, Joost Swarte, Merijn Hos, Floris Kaayk, Tim Enthoven, Floor Rieder, en Jordy van den Nieuwendijk. Jellie Brouwer (Radio Kunststof) presenteert sinds de eerste editie het hoofdprogramma en interviewt de sprekers. Bekijk de sprekers van 2016, van 2012, van 2014 en 2010.

Stichting Illustratie Biënnale Nederland

De Stichting Illustratie Biënnale Nederland organiseert het festival. Doelstelling van de stichting is het bij elkaar brengen van de (inter)nationale wereld van illustratoren, beeldmakers, tekenaars, vakgenoten en opdrachtgevers. Daarnaast wil de stichting een internationaal podium creëren voor illustratie in al haar vormen en uitingen. Dit doet zij door het organiseren van tentoonstellingen, lezingen, evenementen en het verzorgen of ondersteunen van publicaties op het gebied van illustratie.

Samenwerkingsverbanden

De Illustratie Biënnale is vanaf de eerste editie in 2010 omarmd door de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO) en ondersteund door Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland.
De Illustratie Biënnale formuleert iedere editie een opdracht voor studenten illustratie van een Nederlandse kunstacademie, zoals de Willem de Kooning Academy, de HKU, Artez en in 2018 AKV|St. Joost.

Illustratie in de stad

Op verzoek van de Illustratie Biënnale maakten Tim Enthoven (2012) en Merijn Hos (2010) een werk in de openbare ruimte in Haarlem. Kijk hier hoe deze muurillustraties tot stand kwamen.

Publicaties

Bij de digitale expositie is steeds een overzicht van de deelnemers gepubliceerd in de vorm van een vouwblad en affiche. Floor Rieder maakte speciaal voor de Illustratie Biënnale 2016 prachtig inpakpapier.
De Illustratie Biënnale 2016 vroeg tien illustratoren een omslagillustratie te maken voor hun favoriete boek: Joost Swarte, Merijn Hos, Claudie de Cleen, Menah, Ludwig Volbeda, Ellen Mandemaker, Enzo Pérès-Labourette, Kwennie Cheng, Leonie Bos en Seb Ikso. De originele omslagen waren te zien in de Toneelschuur tijdens de Illustratie Biënnale 2016 en in oktober 2016 in Museum Meermanno in Den Haag. Kijk hier voor dit project, mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation.