Over de Illustratie Biënnale

Inspiratie en diversiteit

De Illustratie Biënnale biedt een gevarieerd programma over de rol van de illustratie in de hedendaagse beeldcultuur. Alle disciplines binnen de illustratie komen aan bod: kranten en tijdschriften, mode, ruimtelijk, technisch, boekomslagen, illustratief, theaterdecors, 3D in games, openbare ruimte, animatie. Ontwikkelingen worden zichtbaar aan de hand van voorbeelden uit de traditionele en digitale media.

Presentaties en interviews

De Illustratie Biënnale nodigt een aantal illustratoren uit om in een live programma te vertellen over hun inspiratie en werkwijze. Jellie Brouwer (NPS Kunststof) presenteert en interviewt de sprekers. Kijk hier voor de sprekers in 2012 en hier voor 2010.

Digitale expositie

De unieke digitale expositie toont werk van ruim honderd illustratoren uit binnen en buitenland. De Illustratie Biënnale selecteert de deelnemers en hun werk. Ruud Lanfermeijer van The Blue Noise Department monteert de beelden in een sequens, te zien op één groot en twaalf kleinere schermen. Kijk hier voor video’s van de digitale exposities 2010 en 2012.

Pop-up museumwinkel

In de Toneelschuur is een pop-up museumwinkel. Je kunt er werk op papier, textiel en andere materialen kopen van de deelnemende illustratoren.

Geïllustreerde boekomslagen

Tien illustratoren maakten op verzoek van de Illustratie Biënnale 2016 een omslagillustratie voor hun favoriete boek. De verrassende resultaten zijn 4 en 5 juni te zien in een expositie tijdens de Illustratie Biënnale. Bij de expositie hoort 10 illustratoren, 10 boeken – schetsen en de omslagen, een uitgave die behalve het eindresultaat ook het wordingsproces laat zien. Het project is mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation.

Opdracht voor studenten

De Illustratie Biënnale werkt elke editie samen met een kunstacademie in Nederland. Studenten van deze academie krijgen een speciale opdracht. Deze wordt begeleid door een of meer docenten van de academie. Een selectie van het ingediende werk is te zien tijdens de Illustratie Biënnale. In 2016 kregen studenten van ArtEZ in Zwolle de opdracht het thema ‘privacy’ te verbeelden.

Illustratie in de stad

Op verzoek van de Illustratie Biënnale maakten Tim Enthoven (2012) en Merijn Hos (2010) een werk op een muur in Haarlem. Kijk hier hoe deze muurillustraties tot stand kwamen.